Wij zijn ons brein

Dit boek met zijn krachtige titel op rijm over de werking van hersenen is een enorme bestseller. Heel bijzonder voor een boek over wetenschap. Afgelopen donderdag was ik in Maastricht waar Professor Dick Swaab in een overvolle collegezaal een Studium Generale lezing hield over seksuele differentiatie van de hersenen. De allereerste waarnemingen die hij publiceerde leidden destijds tot grote verontwaardiging met vele haatbrieven en bedreigingen aan zijn adres. Swaab als degelijke onderzoeker is echter trouw gebleven aan zijn feiten en waarnemingen en inmiddels zijn er vele verschillen bekend. Eigenlijk is dat ook volkomen logisch. We accepteren dat homo’s en hetero’s verschillend zijn en waar anders dan in de hersenen kan dat verschil zetelen. Juist; wij zijn ons brein.

Krachtig spul
Swaab legt begrijpelijk uit dat seksuele geaardheid al tijdens de zwangerschap bepaald wordt. Eigenlijk heel simpel; door het optreden (of niet) van een testosteron piek. Krachtig spul dat testosteron. Het maakt in de vroege ontwikkeling mannetjes van vrouwtjes (dat had de bijbel dus fout), maakt mensen agressief en ook is aangetoond dat testosteron bepaalt dat jongens liever met auto’s spelen en meisjes met poppen. Dat viel ook niet goed in de 80-er jaren toen de rolverdeling van mannen en vrouwen vooral ideologisch werd bekeken. Maar ja, de wereld is om die reden ook plat geweest… Inmiddels is hersenonderzoek zover gevorderd dat er vele verschillen wetenschappelijk gedocumenteerd zijn.

Heilige huisjes
Die kennis is belangrijk en kan mensen helpen, al was het maar om de erkenning van het ‘gender-gevoel’. Het is knap om van een wetenschappelijk boek een bestseller te maken, maar lees het en je snapt waarom! In zijn boek neemt hij krachtig stelling ten koste van vele heilige huisjes. De vrije wil is een illusie, spirituele ervaringen zijn aantoonbaar als hersenactiviteit en soms is de grens met psychiatrie moeilijk te trekken. Dick Swaab schrijft boeiend, zijn boek is wetenschappelijk gefundeerd maar bevat ook talloze maatschappelijke inzichten, pakkende citaten en humor.

‘Alles wat we niet begrijpen noemen we God; dit bespaart de hersenweefsels een heleboel slijtage’(Edward Abbey 1927-1989)

Of deze van George Bernard Shaw, nog steeds aktueel:
‘Waarom zouden we advies van de paus over seks moeten krijgen? Als hij er iets van zou weten zou dat niet eens mogen’.

De link tussen wetenschap en maatschappij blijkt ook zijn citaat van Seneca:
‘Religie wordt door simpele mensen beschouwd als waar, door wijzen als vals en door heersers als nuttig’.

Zijn college was degelijk maar toch zeer onderhoudend en boeiend. Met een bescheiden dosis onderkoelde humor kost het geen enkele moeite om de aandacht ruim een uur vast te houden. De vele vragen na afloop en zijn antwoorden daarop tonen zijn brede deskundigheid. Is iets niet bekend dan zegt hij dat en motiveert en passant de vele aanwezige studenten: ‘er moet nog veel onderzoek gedaan worden’. Waarmee hij dan toch ook weer maar een gewone onderzoeker is. Want alle onderzoekers komen tot de conclusie dat ‘meer onderzoek nodig is’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: