Moeder instinct

Vandaag hoorde ik op de de Belgische Radio1 in het nieuws dat Nederland extra mazelen vaccinatie gaat organiseren. In de bible belt is een epidemie uitgebroken die zich snel verspreid. Dat klinktverontrustend in deze tijd waar vaccinaties tegen mazelen algemeen beschikbaar en zeer effectief zijn.
Niet verontrustend meer maar ronduit schokkend vond ik het relaas van een geinterviewde moeder. Ik heb altijd het verhaal verkondigd dat moeder instinct zo ongeveer de sterkste menselijke oerkracht is die ik ken. Dit is niet alleen gebaseerd op ‘eigen’ ervaring maar ook evolutionair-biologisch heel logisch.

De menselijke overlevingsstrategie is gebaseerd op weinig nakomelingen en zeer intensieve zorg, Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kikkers die meer vertrouwen op de statistiek. Dit heb ik de afgelopen maanden in mijn vijver kunnen waarnemen. Produceer heel veel nakomelingen, geef ze wat voedsel mee voor het begin (de dooierzak, vandaar dikkop) en een beetje bescherming (all eitjes in een soort gel die in een beschut hoekje blijft hangen en uitdroging voorkomt). En verder is het: succes ermee. De meeste worden slachtoffer van reigers, katten of ander natuurlijk onheil. Maar statistisch overleven er wel een paar, genoeg om de soort in stand te houden.
Maar uit het interview bleek dat er nog een sterkere drift bestaat. Godsdienst-indoctrinatie. Of je zou ook kunnen zeggen een door hersenspoeling ver doorgedreven kuddegeest. Een moeder van een 9-jarige dochter die niet inge-ent was realiseerde zich dat mazelen de dood kan betekenen. Maar ‘mijn dochter zal niet iets ondergaan wat tegen de wil van God is’ en dat is inenten ook volgens haar. Dus je zou je dochter laten doodgaan terwijl je weet dat de moderne techniek, ontdekt dankzij door God gegeven hersenen (!) namelijk die van Pasteur, beschikbaar is om dat te voorkomen. Niet vanwege de risico’s van inenting maar enkel omdat je gelooft dat God dat niet wil. Schokkend, onbegrijpelijk, intrigerend.. Ik moet ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab misschien nog eens herlezen…

Advertenties

One response to “Moeder instinct”

  1. Paul Boekhoorn says :

    Schitterd verhaal Dolf, bedankt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: