Hoed u voor de ober

kroeg

Parijs, Mei 2011. Halverwege de klim naar de Sacré-Cœur vinden we precies wat we nodig hebben. Zo’n typisch terrasje met veel te kleine ronde retro-tafeltjes. Opeengepakt op de stoep zodat je net veilig bent voor het voorbij razende verkeer. Ook de ober is heel par-ijzig. Zodra we zitten en het menu-kaartje bekeken hebben komt hij in hautain-nonchalante houding met een intens verveelde blik voor ons tafeltje staan.

Zijn lichaamstaal is overduidelijk. Minachting voor buitenlandse toeristen straalt er vanaf. Wij moeten vooral niet denken dat hij vrijwillig en welwillend tijd voor ons maakt. Zijn ellendige lot heeft het zo gewild dat hij zich nu moet verlagen om ons gestuntel in zijn edele Frans aan te moeten horen. Een taal die hij al perfect sprak toen hij nog maar een kleuter was. En moet je de gemiddelde toerist hier eens horen, zie je hem minachtend denken. Dan moet hij dat ook nog eens ontcijferen en vervolgens helemaal naar binnen om de bestelling te gaan halen. Alsof hij in het leven niets beters te doen zou hebben, wat denken ze wel. We verdienen het niet maar een vreselijke speling van het lot heeft het kennelijk zo gewild, als we dat maar goed beseffen.

Voor het opnemen van de bestelling is het onvermijdelijk dat hij ons aankijkt. Hij knikt met zijn hoofd heel even minimaal omhoog, precies zoals straatschoffies doen als ze zeggen ‘wat mot je?’. Er komt een zacht grommend ‘Oui’ uit zijn mond. Dat is ook het enige wat we van hem zullen horen. Menig onervaren Pareiziger zal op zo’n moment met het zweet op zijn rug zitten. Zich schrap zettend om in zijn beste Frans zijn bestelling te doen. En vervolgens klaar om de snauwende afstraffing -in perfect Frans- te ondergaan. Ik heb al wat meer Parijs ervaring en inmiddels ook enig vertrouwen in mijn ‘terras-Frans’, maar ben er ook niet gerust op wanneer ik mijn bestelling meld. Alsof ik een examenuitslag afwacht kijk ik uit naar een begrijpend knikje. Maar dat is duidelijk teveel verwacht. Zonder ons verder een blik waardig te gunnen beent hij weg. Afwachten wat we krijgen dan maar. Zwijgend en met een nors gezicht zonder ons aan te kijken wordt onze bestelling even later net iets te hard op ons tafeltje gedumpt, welkom in Parijs!

Obers en andere horeca mensen zijn het gezicht van een land. Zeker tijdens een kort bezoek zijn dat soms de enige mensen met wie je contact hebt. Heel bepalend voor de indruk die een land bij mensen achterlaat. Dat bracht me toen op het idee een you-tube site te starten; het world-wide-waiters-web. Met de smartphones van tegenwoordig zou het makkelijk moeten zijn om filmpjes van obers van over de hele wereld op internet te zetten. Dat zou een mooi video-rama van ’s werelds gastvrijheid vormen. En ooh wat had ik graag een filmpje van die Parijse ober gehad!

Aan dat wwww idee moest ik weer denken toen we op het Britse eiland aankwamen. We stappen uit de vliegveld shuttlebus in het centrum van Edinburgh. De chauffeur stapt uit om enkele mensen die moeilijk ter been zijn te helpen uitstappen en wijst ze uitgebreid de weg. We staan in de stadse drukte tussen de dubbeldekker passagiers die zich een weg zoeken. Als de chauffeur zich omdraait om de bus weer in te gaan zeg ik: ‘excuse me Sir’. Hij staat zo’n twee meter van me af maar zijn service-getrainde oor heeft het gehoord. Hij draait zich onmiddellijk om. ‘Yes sir, how can I help you?’. En hij komt naar me toe om ook mij uit te leggen hoe ik in mijn hotel kom. Het contrast met Parijs kon niet groter zijn. Net als elders in Engeland is het hier in Edinburgh overal ‘Yes Sir’ en ‘how can I help you guys’. Als we in het centrum een minuutje stil staan om het stadskaartje te bestuderen is het al: ‘are you all-right?’.
Met die video van de Parijse ober en wat opnames hier heb je het gevoel de uitersten van de wereld gastvrijheid range al te pakken te hebben. De rest van de wereld past daar ergens tussenin. Misschien toch maar een www.wwww.com reserveren als dit nog kan….

De Schotse gastvrijheid is niet alleen legendarisch, ze bestaat:
‘we cannot promise you warm weather but we WILL give you a warm welcome !

En de humor ook:
‘Our raining season is from January till December J’

edinb worlds end pub

en de mooiste kroegen ter wereld

lucht

en de mooiste luchten

castle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: