De kracht van het geschreven woord..

rosslyn3 rosslyn0

…is soms veel groter dan verwacht. De bouw van Rosslyn Chapel werd in 1446 door Sir William St Clair (ook wel Sinclair genoemd) gestart en was na 14 jaar klaar. Dat lijkt lang voor een kapel maar als je de indrukwekkende beeldhouwwerken ziet waarmee vooral de binnenkant is versierd weet je beter. Helaas mochten we binnen niet fotograferen, maar er is bijna geen plek te vinden waar niets mee gedaan is.

Men zou weken nodig hebben om alle sculpturen te ontdekken. En al die beelden hebben een eigen verhaal. Dat werd ons in heel sappig Schots door de gids uitgelegd. Die lekkerr rrollende rrr van het Schots spreekt me als Nederrrlanderr wel aan. De prachtige sculpturen vertellen verhalen over de natuur, de oogsten en de afhankelijkheid van de mens van de natuur. Maar ook van de lokale bevolking. Zoals het verhaal van de baas van de beeldhouwers, de Manor sculpturer en zijn leerling. De Earl geeft opdracht om van de twee laatste pilaren van de kapel hele bijzondere te maken. De Manor maakt de eerste maar is nog niet helemaal tevreden over het resultaat. Hij gaat op reis om elders inspiratie op te doen. Terwijl hij weg is maakt de leerling een veel mooiere pilaar dan zijn baas. Maar als de Manor weer terug komt en het resultaat van zijn leerling ziet wordt hij gek van jaloezie en vermoordt zijn leerling. In de kapel vind je een beeld van het hoofd van de leerling met een litteken over zijn gezicht. Daarnaast bevindt zich het gezicht van zijn rouwende moeder. Maar in de hoek diagonaal tegenover de mooie pilaar hangt het beeld van het hoofd van de Manor. Die moet nu tot in de eeuwigheid tegen de mooie pilaar aan kijken.. Een prachtig verhaal, ook als het niet waar is, want ‘we are open to interrprretation’ zegt de gids.

Da Vinci code en het Hollywood effect
Deze prachtige Middeleeuwse katholieke kapel heeft vele eeuwen rustig in zijn pracht geleefd zonder (h)erkend te worden. Maar toen schreef Dan Brown een boek, genaamd de Da Vinci code. Een spannende thriller die zeer populair werd en ook verfilmd zou worden. Voor een bepaalde scene werd in 2006 dit Schotse kapelletje uitgekozen en men had in Rosslyn geen idee van wat er elders in de wereld gebeurde. Per jaar kwamen er doorgaans zo’n 30 duizend bezoekers. Maar in 2006 waren dat er opeens al 30.000 alleen in de maand Augustus. En dat jaar werd een piekaantal van 176000 bereikt. Sindsdien is er een bezoekerscentrum verrezen, toiletten zijn bijgebouwd, personeel uitgebreid, onderhoud en restauratie systematisch aangepakt, etc. De Da Vinci code heeft een hele horde fans op de been gebracht die als ware bedevaartsgangers alle Da Vinci plaatsen bezoeken. En Rosslyn Chapel maakt daar ook deel van uit. Daarmee is het kapelletje ook een beetje een hype geworden en wordt er op internet nu van alles gesuggereerd. De heilige graal zou er begraven liggen, of het lijk van Elvis of nog veel meer onwaarschijnlijks. Ondanks de hype is de ‘kapel’ met zijn keltisch-religieuze sculpturen rijkdom zeker een bezoekje waard.

rosslyn2 rosslyn1

 

rosslyn4

Franciscus van Assisi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: