Uitzicht(loos)

stonehaven castle

Stonehaven Castle ligt bovenop een rotspunt aan de oostkust van Schotland, iets onder Aberdeen. Het kasteel was duidelijk een zeer strategische en moeilijk te veroveren vesting. De bouw begon al in de 14e eeuw en er zijn regelmatig veranderingen aangebracht. Het heeft dan ook een roemrucht verleden. Het kasteel herbergde zelfs een aantal jaren de ‘Honours of Scotland’ toen de Schotse heersers in moeilijkheden waren.

Verdreven uit Edinburgh Castle moest er toen een goed heenkomen gevonden worden en Stonehaven Castle was ver genoeg de highlands in. De ‘Honours’ zijn de rijk versierde kroon, de scepter en het zwaard die we konden bekijken in de schatkamer van Edinburgh Castle. Ze zijn al eeuwenlang de symbolen van de heersers van Schotland.

Maar Stonehaven Castle heeft ook minder mooie momenten gekend. Zoals in 1651 toen de gevangenis van Edinburgh nodig was om nieuwe krijgsgevangenen te herbergen. De 200 bewoners werden gedwongen te voet de 200 km naar Stonehaven Castle af te leggen. Slechts 122 mannen en 45 vrouwen overleefden de tocht en werden in de kerkers van Stonehaven Castle gegooid, ‘tot de enkels in de blubber’. Daar werden ze 6 weken vastgehouden zonder sanitair, eten of drinken. Sommigen konden wat van bewakers kopen. 25 mannen ontsnapten waarvan er 2 gedood werden en 15 weer gevangen en gemarteld. De overblijvende gevangenen werden op een schip naar West-Indie gezet waarvan er 70 onderweg stierven.

Dat waren wat je noemt barre tijden.
Maar, zoals Bernadette terecht opmerkte, over het uitzicht hadden ze niet te klagen:

uitzicht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: