Dubai, Las Vegas van het Midden Oosten

dubai lucht

Dubai bij aankomst, verlichte woestijn

Als je van gekkigheid niet meer weet wat je met je geld moet doen. Als je met nog een heleboel anderen dit zelfde probleem hebt. Als het gewoon is voor je om extreem veel geld te hebben -en uit te geven. En je kunt dit allemaal in de werkelijkheid rondom je zien..; dan ben je in Dubai.
Alles is er groot en groots en blinkt oogverblindend. En overal superschoon. De eerste dag bezochten we downtown de originele soukh markt. De weg erheen gaat over brede veelbaanssnelwegen VS stijl. Onderweg overal de meest luxe ogende torenhoge gebouwen. De één nog glimmender en met nog spectaculairder top, vormgeving en lichteffecten dan de ander. De soukh is daarentegen kleinschalig, zoals je zou verwachten. Nauwe steegjes met uitgestalde koopwaar en handelaren die je aanspreken. Maar waar dat soort steegjes meestal een sfeervolle slordigheid -en soms viezigheid- hebben is het hier allemaal kraakschoon. Tot in de kleinste hoekjes valt geen vuil te bespeuren. Daardoor mis je toch de echte (markt-)sfeer een beetje, heel vreemd.

dubai uitzicht dag

Zicht op de woestijn

dubai foto balkon

De woestijn bij nacht

rolls

Gouden Rolls in de woestijn

Volgens de organisatoren van onze meeting was dit het 4e of 5e Hotel dat ze bezochten en was dit het kleinste. Ik verdwaal in mijn kamer, bij wijze van spreken.
Gisteravond aten we in een restaurant bij de grootste shopping mall ter wereld. Deel van het complex is het hoogste gebouw ter wereld (900m). Het Restaurant kijkt uit op vijvers met fonteinen die op muziek figuren uitvoeren. Zoals het Bellagio in Las Vegas, maar dan nog grootser. Ook Dubai was net als Las Vegas eerst woestijn. Het is duidelijk waarmee men hier de competitie aangegaan is. Bij het binnenkomen bij het prachtige gebouwencomplex weer nergens een vuiltje te bekennen, ook niet op straat. We zien een Bugatti aankomen, volgens kenners 600km/h en 2 miljoen dollar, passeren een geparkeerde Ferrari en daarnaast staat een gouden Rolls Royce. Zo leef je kennelijk als je heeeel veel geld hebt.

Een beetje vreemde, onwerkelijke wereld. De tweede dag al merk ik dat ik neig de menselijke maat wat op te zoeken. Normaal is een ontbijt of lunch buffet in een sjiek hotel al een uitdaging. Hier moet je ook nog kiezen van welk van de buffets je iets neemt. Maar na de eerste verwondering ga je geleidelijk aan het meeste negeren en zoek je je gewone dingen op die je normaal ook neemt, en lekker vindt.

In het begin is deze kunstwereld in de woestijn verwonderlijk en onwerkelijk. Maar langzaam begin ik het anders te zien nu ik hier ben. Soms herken je een probleem niet als probleem. Als je hier in de woestijn woont en de olie brengt ontzaglijk veel geld binnen dan is deze wereld eigenlijk een logische consequentie. Veel geld zien de meeste mensen niet als een probleem. Maar hier moet ik andersom denken om te begrijpen wat je ziet. Hier is het een probleem wat je met je vele geld moet doen. Op het persoonlijke niveau, als je al een aantal sjieke huizen hebt, en een Ferrari en een Rolls, dan koop je misschien  nog een jacht. Maar het geld blijft maar binnenstromen, wat doe je dan? En op zakelijk niveau, hier in de woestijn? Met veel geld en energie kun je gemakkelijk een luxe kunstmatige wereld uit de grond stampen die vervolgens zelf weer nieuwe investeringsmogelijkheden schept. Als alle olie ooit op is wil je waarschijnlijk ook niet terug naar de kale woestijn. En klaarblijkelijk werkt het want deze ongebreidelde luxe trekt weer vele rijken van elders. Slechts 15% van de inwoners van Dubai is autochtoon, 85% is dus bezoeker.

Ja, teveel geld en te weinig mogelijkheden om het uit te geven. Je moet een beetje begrip hebben voor andermans problemen 🙂

Burj_Dubai_(4128599775)

De hoogste toren in de woestijn

woestijnwinkel

Winkel in de woestijn

dubai sliek hotel

Herberg in de woestijn

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: