Mijn volgende hoofd moet met USB poort AUB

touwbrug Bern

Schrijven is een creatieve (= scheppende) bezigheid maar in de praktijk is het ook vooral  noeste arbeid. De ene keer lukt het beter dan een andere, zoals dat gaat bij alle creative bezigheden. Ik kan me de moeizame worsteling van kunstschilders tijdens het produceren van hun werk wel voorstellen. Je ligt te sluimeren in bed en krijgt idee na idee. En plots heb je dan opeens ook dat gouden idee. Je weet het zeker, in gedachten zie je het schilderij al helemaal voor je. Het is nog nacht maar slapen lukt niet meer. Je staat op om er meteen aan te beginnen. Nu staat het nog helder voor de geest, dus geen tijd te verliezen. Geen douche of ontbijt want dat leidt af. Dan heb je dat heldere beeld misschien niet meer in je hoofd. Het ongezonde kunstenaarsleven is rationeel onverstandig maar wel heel begrijpelijk. Meteen er tegenaan om dat wat nu nog zo tastbaar lijkt in je hoofd direct vast te leggen. Maar dan sta je plots tegenover een groot wit doek, grote schrik. De stap van hoofd naar doek lijkt ineens enorm. De creatieve reuzengolf waarop je zit zakt al een beetje in. Dan moeten er ook nog ontnuchterende praktische handelingen verricht worden. Verf pakken, mengen, kwasten zoeken.. en de golf zakt nog iets verder in. Die sluimertoestand waarin je het al zo levensecht voor je zag lijkt nog verder weg. Met dat gapend wit bord tegenover je begin je je nu af te vragen hoe het er ook weer precies uitzag. Als je niet oppast zinkt alle moed je in de schoenen…

De beloning is mooier als je hem met inspanning op eigen kracht bereikt
Het zou makkelijk zijn als je dat spontane creatieve beeld in je hoofd integraal op doek, papier, toneel of muziek zou kunnen krijgen. Een USB aansluiting in je schedel lijkt ideaal. Even aansluiten en oversturen, klaar ! Helaas is het zo ver (nog?) niet. Misschien ook goed, want de moeizame worsteling hoort er bij om de extase van de uiteindelijke beloning na voltooiing ten diepste te voelen. Na je eerste verlichte moment van het gouden idee die een heerlijk gevoel en energie geeft, ga je diep. Maar als het na een moeizame tocht toch lukt, is de beloning er ook naar. touwbrug dolf2Alsof je aan één kant van het ravijn staat en je ziet de onbereikbaar lijkende mooie overkant. Hoe daar te komen. Een moeizame tocht naar beneden door de wildernis van het ravijn; en weer naar boven. Met vele twijfelmomenten van bijna opgeven. Maar uiteindelijk ben je weer boven en sta je aan de overkant. En dan IS het mooi. En je hebt een brug geslagen om anderen er ook van te laten genieten. Dat is het ultieme kunstenaars-orgasme. Je hebt gebaard wat alleen jij kende en jij alleen kon baren. En nu is het er.

Het is prettig toeven, in je hoofd
In je hoofd is het zo makkelijk. Je ziet het zo scherp dat het onbegrijpelijk lijkt dat anderen het niet zien. Op dat sluimermoment voordat je echt wakker bent heb ik al vele prachtige dingen bedacht en vele blogs geschreven.. Ze moesten alleen nog even in de praktijk gerealiseerd worden.. De meeste ideeën en blogs smolten als sneeuw voor de zon in het harde daglicht. Je zou graag weer even terug gaan naar binnenin je hoofd.. Want daar was het ‘prettig toeven, in mijn hoofd..’. Niet alleen voor mij een bekend gevoel, luister hier maar (geluid aan!).

highlander

 

Advertenties

Tags: , , , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Mijn voorvaderen in een hoofdrol | dolfvanwijk - 01/02/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: