Begeleid door vuurwerk naar het uurwerk..

steigerende koniks

Koniks imponeer gedrag – foto W Vergeer

..van 12 uur middernacht in Oortjeshekken. Na ruim 11 jaar in België valt het op hoeveel de Ollanders de lucht in knallen, tot doden en gewonden aan toe. Voor 76 miljoen zei de radio, hoezo zuinige hollanders ? In België is dat allemaal veel minder. In de randgemeenten van Brussel, zoals Overijse, is er op oudejaarsdag af en toe eens een knal te horen. Na 12 uur ’s nachts gaat het los maar veel minder omvangrijk dan in Nederland en al snel is het weer afgelopen. In Brussel organiseert de gemeente een groot vuurwerk waar velen met de gratis metro en gewapend met een fles champagne voor louter vreedzame doeleinden naar toe komen. Iedereen verzamelt zich rond de Kunstberg in het centrum om samen van het vuurwerk te genieten en gaat daarna weer zijns weegs. In Griekenland gaat het ook ongeveer zo. Wij maakten ooit het vuurwerk mee op het eilandje Poros in de Saronische Zee. Een heel speciale, die van 1 Januari 2000. Iedereen verzamelde zich op het dorpsplein met gratis limonade voor de kinderen. Om stipt 12 uur ging er een mooi vuurwerk af, uitgevoerd door professionals. Dus zonder afgerukte handen of vuurpijlen in ogen van amateurs. En daarna werd er muziek gedraaid en werd er gedanst. Ideetje voor een besparing in Nederland ?

De Ooijse uiterwaarden als natuur-paardewei
Met het contrast van de hoge dichtbeboste stuwwal van Berg en Dal in de achtergrond lopen wij de weidse uiterwaarden van de Ooij in tegenover Oortjeshekken. De Waal staat vrij hoog maar niet abnormaal voor de tijd van het jaar, vele kribben staan tot aan de helft onder water. Er passeren continu boten, ook op deze oudejaarsdag. De watersnelweg naar Duitsland is continu in bedrijf, veel tankers en kolenschepen passeren. Het is nog maar rond het middaguur maar er is al onafgebroken geknal te horen met daarboven uit soms heel zware dreunen. Het oude jaar wordt er grondig uitgejaagd, hoezo crisis ?

We lopen vlak langs de waterlijn, iets hoger is een soort vloedlijn te ontwaren dus af en toe heeft hij ook al hoger gestaan. De uiterwaarden worden begraasd door Galoway runderen en Konik paarden. Dat zijn kleine paardjes uit Polen (Kon betekent paard en -ik is klein). Er loopt een groep van zo’n 40 dieren horen we van paardenliefhebber Walter uit Veghel die deze groep al vele jaren bekijkt. Onlangs zijn er nog dieren afgevoerd want de groep werd kennelijk te groot. De paarden hebben hier een groot domein waar ze kunnen grazen. Vanaf hier bij Oortjeshekken via de Groenlanden en de Oude Waal kunnen ze tot aan de Waalbrug komen. Maar de draagkracht van het gebied heeft toch zijn beperkingen. Met name in de winter met minder gras en minder voedingswaarde. Tja, Nederland blijft toch een beetje een postzegelnatuur. De illusie van ‘wilde’ paarden is er wel, zie ook Walter’s prachtige foto’s over het gedrag die hier via de paardenliefhebber site paddockparadijs te vinden is.

In de verte horen we constant gebulder van ontploffingen, aan een stuk door. Het doet me denken aan het oorlogsdagboek van mijn vader.

Apeldoorn, Maart 1944
Het is moelijk aan nieuws te komen maar we hoorden dat de Engelse radio goede vorderingen meldt van de geallieerden. Af en toe horen we ook schieten en gebulder van zwaarder geschut. Ik heb deze week al drie keer mijn schuilplaats bij de familie van Milligen verlaten. Je hoort niet meer over razzia’s voor werkkrachten maar toch moet ik nog erg voorzichtig zijn. De Duitsers zien we minder maar het is ook minder voorspelbaar wat ze zullen doen nu hun kansen lijken te keren. Ik hoor ook dat de Russen Berlijn al heel dicht beginnen te naderen, Hitler wordt steeds meer in het nauw gedreven. Ik hoop dat het gauw voorbij is en we weer eens lekker vlees met boter kunnen eten..

Walter kent de paarden bijna individueel en kan ons precies vertellen welke de leider-hengst is, welke leiders van sub-groepjes zijn en ook welke leid-merry’s daarbij horen. De hengsten vallen qua gedrag het meest op doordat ze af en toe groepjes bijeen drijven. Ze houden dan hun nek laag en met het hoofd(!) naar voren jagen ze hun groepje bijeen. Leid-hengsten hebben een harempje van een paar merries die zij alleen dekken. De merry’s gedragen zich minder dominant maar hebben achter de schermen eigenlijk de leiding, net als bij andere kuddedieren zoals mensen dus eigenlijk(). Ze zijn vrij mak want je kunt er makkelijk tussendoor lopen en ze zelfs aaien.

De mens grijpt toch af en toe in
Een zwarte hengst die niet eens zo groot is, is de meest dominante. Hij heeft de meeste merries. Er is sinds een jaar ook een andere hengst bij geplaatst, kennelijk om inteelt te voorkomen. Maar het is de nieuwe hengst nog niet gelukt de oude zwarte baas van zijn plaats te verdrijven, ondanks dat hij kleiner is. Ook daarmee grijpt de mens dus in. Echte natuur is inderdaad moeilijk, net als met het noodzakelijk reguleren van de aantallen. Walter is er overigens ook voor dat de paarden die afgeschoten worden gebruikt worden als ‘wild vlees’. Het is prima kwaliteit vlees zonder medicijnen, waarom zouden we dat niet ook als wild op de markt brengen. We lopen rond de bisonbaai en kunnen de kruitdampen inmiddels ruiken. De geallieerden maken kennelijk goede vorderingen. 2013-12-14 bubbels

’s Avonds vieren we oud en nieuw bij Oortjeshekken, supergezellig met een heel gevarieerde groep mensen. We eten van een warm en koud tapa buffet. Iemand heeft een gitaar, er wordt gezongen en om 12 uur zijn er bubbels. Na een heleboel goede wensen ontvangen en uitgedeeld te hebben gaan we, ondanks de miezer-regen op de dijk naar het vuurwerk kijken. Afgaand op het geluid zijn de geallieerden inmiddels tot in Nijmegen doorgedrongen, de bevrijding kan niet lang meer duren!

Het schouwspel is evengoed wel fantastisch. En als anderen toch bereid zijn 76 miljoen de lucht in te knallen dan moet er toch ook iemand naar kijken! Het is een heel donkere nacht en bijna helemaal rondom licht de hele horizon continu op met allerlei spektakel vuurwerk. De oplichtende en knallende horizon loopt als het ware door van Nijmegen naar Lent, Elst en Bemmel. Het is wel mooi spektakel om te zien moet ik toegeven.

Het kost (anderen) een paar centen, maar dan heb je ook wat.

koniks eilandje in water

Koniks – in groep (foto W Vergeer)

Klik hier voor een foto-selectie

 

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: