Nou effe de kop erbij houwe

ferdinand bol onthoofding

Tijdens de kerstvakantie werd ik er meerdere keren op gewezen dat een hoofd een nuttig bezit is. Iets waar je zuinig op moet zijn. Niet alleen heb je er maar één van, het is ook een behoorlijk essentieel onderdeel voor je functioneren. Dus als men er in het verleden voor wilde zorgen dat iemand niet meer functioneerde werd dat rigoreus aangepakt: onthoofden. Bovenstaand schilderij van Ferdinand Bol uit 1664 zag ik in het Rijksmuseum. Het toont Consul Titus Manlius Torquatus in een scene tijdens de Gouden Eeuw. De machtshebbers hadden toen strakke regels om hun imperium te besturen. Als een onderdaan zich niet aan een bevel hield dan had dat consequenties. En ook een zoon van de Consul moest zich aan de regels houden, dus liet hij zijn zoon onthoofden. Om het voorbeeld goed duidelijk te maken wordt het hoofd even getoond aan de omstanders.  Geen sentimenteel gedoe toen. Vader was wel consequent, neem de details van het schilderij even goed op in je hoofd.  Bol uitleg

Maar als je het nog wel hebt kun je er ook behoorlijk problemen mee hebben. Tijdens de vakantie begon ik het boek van Oliver Sacks, ‘de man die zijn hoed voor zijn vrouw hield’ te beluisteren op CD. Sacks is een Britse neuroloog en arts die in New York woont en werkt, maar hij is ook een goed schrijver en vooral bekend van zijn boeken, verfilmingen en lezingen.

Zijn verhalen over hersenaandoeningen  zijn fascinerend. Vanuit zijn praktijk vertelt hij over allerlei aandoeningen. Soms gaat het om problemen met de verwerking van waarnemingen, soms met geheugen, maar vaak heel absurd. Zoals de patient, een getalenteerd musicus, die dingen niet kan zien als geheel. Zijn ogen zijn goed maar zijn hersenen zien enkel onderdelen, hij kan er in zijn hoofd geen geheel van maken. Daardoor herkent hij dingen moeilijk. Het helpt hem om dingen in gedachten op muziek te doen zodat hij zich als een voortgaande stroom handelingen kan concentreren. Hij moet als het ware neuriënd door het leven.

Of de man die precies 30 jaar van zijn geheugen volledig kwijt is en hetook  niet weet. Zijn jeugd herinnert hij zich, maar daarna is er zo’n 30 jaar compleet verdwenen. En hij realiseert zich dat niet Als Sacks hem in zijn praktijk een spiegel voor houdt schrikt hij zich rot van de veel oudere man die hij ziet, hij herkent zich niet en snapt er totaal niets van.

Ondanks de ernst stralen zijn verhalen ook warmte en spanning uit. Warmte omdat hij het beschrijft vanuit zijn vaak zeer persoonlijke en respectvolle band met de patienten. En spanning vanwege zijn gedrevenheid om te begrijpen waar het probleem vandaan komt, hoe absurd ook, om de patient te kunnen helpen een nieuw leven te geven.

Ja. je moet je hoofd er altijd goed bij houden. Wij zijn ons brein, een fijnzinnig mechaniek. Gelukkig kan het soms ook heerlijk toeven zijn in je hoofd, lees -en luister- hier.

rijksmuseum

Advertenties

Tags: , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Mijn voorvaderen in een hoofdrol | dolfvanwijk - 01/02/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: