Hemelse smaken tot je sterren ziet

vaatjes tappen

Beschouw een 3-sterren restaurant niet als ‘uit eten gaan’. Het is een ander referentiekader. Meer een avondvullende voorstelling, een zinneprikkelend totaal amusement. Alsof je een avond musical van den Ende ondergaat, als je daarvan houdt. Of een concert van de Rolling Stones. Als je daar fan van bent moet je dat toch ooit meegemaakt hebben. En ja, what the hack, dat moet dan maar eens kosten. Zo is dat ook met eten in een sterrenrestaurant als je een enthousiast foodie bent!.

20140218_123839

Je stapt in de smakenparadise express en dompelt je onder in totaal entertainment. De chefkok zal je tijdens de ganse reis onophoudelijk entertainen en je ogen, neus en smaakpapillen tot het uiterste proberen te drijven. En net als bij de Stones moet je je er helemaal aan over geven om er maximaal plezier aan te beleven.

De bediening en stijl zijn mooi, maar bijzaak. Hoe beter het Restaurant, hoe minder je ervan merkt. Bij een goede bediening voelt het of alles als het ware vanzelf gaat. 20140218_133726Maar tussendoor valt misschien toch even op dat er een ploeg van 20 man continu volledig geconcentreerd in de keuken bezig is om de smaakcarroussel full-speed draaiende te houden. En in de zaal ook nog eens een klein tiental. Allemaal in verschillende rollen in afstemming entertainend.Ook wel mooi om zo’n geoliede machine bezig te zien.20140218_125435

Maar als er een gerechtje komt is het zonde om je van HET PROEVEN af te laten leiden. Direct na binnenkomst in zo’n culinaire tempel wordt je in een spirituele stemming gebracht met een hele serie amuses. Dat zijn geen hapjes maar kunstwerkjes, zowel voor het oog als voor de smaak. De ober vertelt soepel wat de smaak-kern van de creatie is, een mossel- en oestercreatie of mango merengue. Maar die namen zijn eigenlijk ook bijzaak. Verlustig je ogen en neus en concentreer je op de smaken.

20140218_123428Een chefkok is een kunstenaar. Een combinatie van kunstschilder en beeldhouwer. Met finesse en gevoel ontwerpt hij minuscule creaties die soms te mooi zijn om op te eten, de pincet is hier een veelgebruikt keukengereedschap. Maar eenmaal in je mond blijken ze weer een andere kunstvorm te zijn, een smaakcompositie. Zoals een componist de onderdelen samenvoegt om een meesterwerk te creëeren, zo moet de chefkok als gerecht-ontwerper een feilloos gevoel voor harmonie hebben. Er zijn oneindig veel manieren om het fout te doen, maar talent selecteert juist die elementen die samensmelten tot iets heel bijzonders. Iets veel groters dan de som der delen, Mozart proeft mee.combi
De amuses rijgen zich aaneen zodat je al snel de tel kwijt bent. Prima, je bent hier niet om aandacht te verspillen aan tellen. Die aandacht heb je volledig nodig voor de smaak en geuren. De composities van de amuses werken op je in. Na deze opbouwende opening zijn je ogen, neus en smaakpapillen op scherp gesteld. Mick Jagger gooit zijn belemmerende spijkerjack uit en steekt wat tandjes bij. De bijpassende wijnen volgen feilloos de harmonie van de smaken, Mozart knikt tevreden.

Een kraakfrisse Duitse Riesling uit de Pfalz bij de puntpaprika met geitenkaas en ansjovis. Een Franse Pouilly-Fumé bij de aardpeer met cocquilles en rammenas. Bij het gebarbecuede Wagyu rundvlees met 20140218_13444920140218_141844tamarinde komt een aangename wijnverrassing. Een Hongaarse Takler biklaver blend uit 2008. Deze sommelier durft de vaste paden te verlaten, dat is moedig en geeft blijk van zelfvertrouwen. Het podium lijkt te klein voor Mick Jagger, je smaakpapillen trillen..Een oogstrelende zoete fantasie zet de knop om, de eindfase kondigt zich aan. Dan volgt een originele creatie van cichorei, passievrucht en… duindoornbes, de zee is niet ver. Jagger kijkt voldaan de zaal in en de adrenaline zakt, Mozart glimlacht en je papillen koesteren zich dankbaar in zoete weelde. Het moment dat het doek valt nadert onverbiddelijk.

Applaus Hertog Jan!

20140218_13422920140218_13374220140218_135255

Advertenties

Tags: , , , ,

One response to “Hemelse smaken tot je sterren ziet”

  1. Kathelijne De Brauwer says :

    Uw echtgenote, onze licht sadistische directeur, stuurde ons dit item uit uw blog vlak voor we onze middagboterhammetjes kauwen. Nu ja, het kan niet altijd Jagger en Mozart zijn.
    U schrijft in elk geval heel goed en mooi, ik ken culinaire recensenten die er minder van bakken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: