Nijlpaarden? Daar weet ik de ballen van!

Zuid Afrika 2008 248

Nou ja, ik weet wel dat ze ’s nachts op pad gaan om voedsel te zoeken, want overdag zouden ze uitdrogen. Kwestie van een gevoelig huidje, dat zie je zo. En hoewel ze niet zo’n atletische indruk maken is bekend dat ze op deze nachtelijke voedselronde’s makkelijk zo’n 18 km kunnen afleggen, toch bijna een halve marathon! Ook weet ik dat ze de zorg voor de jeugd gezamenlijk aanpakken indien nodig. Als ze allemaal samen relaxed in de rivier drijven en er dreigt krokodilgevaar, dan positioneren de ouderen zich in een cirkel en drijven de jonkies naar hun midden. Heel sociaal en sympathiek. Moederinstinct is een drijvende kracht bij alle zoogdiersoorten. 

hippo-mouth-open

Ondanks hun indrukwekkende megamuil met grote slecht gepoetste tanden lijken ze heel relaxte ‘goedzakken’. Maar schijn bedriegt, begrijp ik nu door een artikel van The Conversation over een Weens onderzoek. Die vriendelijk ogende hippo’s met hun schattige oortjes zijn verantwoordelijk voor de meeste ‘wildlife’ doden in Afrika. Dus niet de leeuwen, luipaarden of krokodillen, zoals je zou denken, maar die schattige hippo’s. In dierentuinen staan ze dan ook bekend om hun slechte humeur. Dankzij genoemd onderzoek weten dierenartsen inmiddels beter hoe dat komt en wat eraan te doen.

Met name hitsige mannetjes blijken lastpakken. Ze dulden geen concurrentie van andere mannetjes en laten daar ook geen twijfel over bestaan. In de natuur kunnen belaagde soortgenoten zich gewonnen geven en de aftocht blazen, maar in gevangenschap gaan ze door tot de dood als het moet. En een verzorger die in de weg staat heeft gewoon pech, dus bij beesten van 1500 kg betekent dat: uit de buurt blijven!

De oplossing lijkt simpel. Bij lastige katers weten we precies wat te doen, luister naar dit cabareteske nummer van Bart Peeters:

..soms stond onzen Blackie heet en zoals u vast wel weet,
kunnen krolse katers ongelofelijk flip-pen..

onze Blackie ging tekeer, besprong zelfs menige teddybeer,
en daarom hebben we ‘m in zijn ballen laten knip-pen

Maar bij hippo’s is dat toch een stuk lastiger. Behalve dat het castreren van een anderhalf- tonner met enorme krachtige kaken en een rubberen huid vanzelfsprekend al een opgave is, bleek er nòg een probleem. Bij nijlpaarden hangen de testikels niet buiten het lichaam, zoals bij de meeste zoogdieren. Ze zitten binnenin de buik in een soort inwendige huidplooi. Zuid Afrika 2008 250

Dat was wel bekend maar het gebeurde geregeld dat dierenartsen na opening van de huid geen testikels konden vinden. Daar snapten ze de ballen van natuurlijk. Na het nodige onderzoek bleek dat de testikels zich in de buik heel gemakkelijk kunnen verplaatsen, zelfs van minuut tot minuut en wel tot zo’n 40 centimeter! Daar hebben de Weense onderzoekers nu wat op gevonden. Met ultrasone scanning zijn ze in staat de ballen op te sporen. En als het dier ze intrekt wordt de scanner in een steriele zak binnen het lichaam gebracht om te zoeken, geen ontsnappen meer aan!

Nijlpaarden overtuigen onmiddellijk als veelvraten, maar ‘vrouwenjager’ of ‘sexmaniak’ is niet direct wat je te binnen schiet bij hun aanblik. De schijn bedriegt echter alweer, want volwassen vrouwtjes kunnen in hun 40-jarige leven wel 25 nakomelingen produceren.

En daar worden de krokodillen dan weer blij van, zo mooi die natuur !

Zuid Afrika 2008 240Zuid Afrika 2008 247Zuid Afrika 2008 250Zuid Afrika 2008 238

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: