Iedereen miljonair, welkom in Indonesië

Onderweg van de luchthaven naar het centrum van Jakarta geeft Ari, onze Indonesische gids van Fox vakanties, al een spoedcursus Indonesie en Java. In een wonderlijke mix van engels en nederlands

met indonesische uitspraak. Op weg naar de haven passeren we een VOC kantoor met logo dat in de 17e eeuw door de Hollanders gebouwd werd. In de haven liggen traditioneel (tropen-)houten schepen zij aan zij. Deze mooi gevormde schepen vervoeren vracht naar andere (ei-) landen zoals Sumatra, Maleisië en Kalimantan, het vroegere Borneo. In de haven zijn de arbeiders georganiseerd in een soort sociëteit waar ze 6€ per dag verdienen. Lange zwiepende balken dienen als loopplanken waar ze met hun blote voeten overheen lopen. Voor ons zou het al een hele uitdaging zijn om zo aan boord te komen, zij doen het met zware vrachten op hun nek. Het lijkt of ze aan de balken kleven net als gekko’s tegen een muur. Gekko is dan ook hun bijnaam.

In de haven staat ook een ATM waar we onze eerste Ruppias uit de muur halen. We zijn op slag miljonair! Ik haal er zelfs 2 keer een pak biljetten van 1,2 miljoen Rp’s af, meer per keer kan niet. Samen is dat goed voor zo’n 160€.

Tropisch Holland
Iets verder bezoeken we het oude centrum van Jakarta dat Batavia genoemd wordt. Aan het centrale plein staat een strak regeringsgebouw met in de muur gegraveerd: Gouverneurskantoor. Dit was het eerste regeringskantoor van de Nederlandse kolonisten gebouwd door Jan Pieterszoon Coen. Onder het bordes bevonden zich de gevangenissen voor lastige inlanders en boven de grond aan weerszijden van het bordes zien we de water-prison. Dat was om de héél lastige klanten eronder te krijgen, bijna letterlijk. Ze stonden tot hun middel in het water. Dat zou je nog als lekker verkoelend kunnen opvatten maar de werkelijkheid was minder comfortabel. Er zaten namelijk bloedzuigers in het water. Onze JP hield duidelijk niet van halve maatregelen.

Tegenover het Gouverneurskantoor is het Café Batavia. Van binnen is het prachtig ingericht. Nog authentiek koloniaal met veel zwaar tropisch hout. Een hele muur is bezaaid met foto’s van beroemdheden waarvan er vele al hier geweest zijn.
Het pleintje is nog een beetje een Nederlandse enclave, je kunt er zelfs klassieke Oma fietsen huren. Alle door Nederlanders ingerichte steden op Java liggen aan zee, hebben zo’n plein met bestuursgebouwen en in de buurt liggen kanalen en een station, al of niet aangelegd. De efficiency lijkt toch in de Hollandse genen te zitten. Dit alles diende om de specerijen aan te voeren, de kern van de Nederlandse rijkdom in de Gouden Eeuw.
Maar ook later nog, van1840 tot eind van die eeuw werd er voor 22 miljoen gulden per jaar aan specerijen geexporteerd.

Maar verder is Jakarta toch vooral tropische en exotisch, niet Nederlands. De bevolking is voor 85% moslim, 12% is christelijk (katholiek of protestant), 2% hindoe en 1% boedhist. De islam lijkt in Indonesië wat losser toegepast dan wij het kennen. Vrouwen kijken je hier soms gewoon aan en lachen (soms) vriendelijk. Ze dragen veelkleurige hoofddoeken, nooit zwart en we zagen nog geen enkele boerka.

Maar ’s nachts merk ik toch dat het wel degelijk serieus is als om half 4 de moskee vlakbij luidkeels oproept tot gebed. Het gezang is iets melodieuzer dan het klagerige dat ik me herinner van Algerije, maar luid is het ook hier. Allah’s woord zal erin geramd worden, het gaat een uur lang door.

Volgens Dick Swaab in ‘Wij zijn ons brein’ zit de behoefte aan spiritualiteit in onze hersenen ingebouwd. Dat verklaart dat er overal in de wereld wel een of andere vorm van spiritualiteit of godsdienst bestaat. Een gebrek daaraan zoals bij mij moet dus als een hersenafwijking beschouwd worden.

Religie wordt wel overal totaal anders ingevuld. Ik lig me tijdens de almachtige hersenspoeling vooral af te vragen waarom mensen dit hier accepteren. Zo’n verstoring van de nachtrust lijkt me bij ons totaal onacceptabel.

Het bestuurlijke nut van religie
Je kunt religie op verschillende manieren bekijken. Als je vanuit een bestuurder van een land denkt is godsdienst natuurlijk geweldig handig om de mens als kuddedier een beetje in bedwang te houden. Ook dictators hadden de geloofstruc goed door, zoals de bekende dictator Napoleon Bonaparte:

Religie is een prima middel om het gewone volk rustig te houden.
NAPOLEON BONAPARTE (1769-1821)

Als ieder zich als individu gaat gedragen wordt zo’n kudde onhandelbaar en gaat het lijken op wat de Engelsen ‘herding cats’ noemen. Katten laten zich niet mennen maar van makke schapen kunnen er veel in een hok. De mens is duidelijk wel een kuddedier en als je die een beetje bang maakt, ‘het loopt later slecht met je af als je je niet gedraagt’ dan lukt het mennen nòg beter. Dat praktizeerden de kerkelijke heersers en machthebbers tijdens de inquisitie al met succes. Darwin observeerde veel dierengedrag en bestudeerde ook het geloof. Hij concludeerde dat je vroeg moet beginnen:

Hoe al die absurde gedragsregels en al die absurde geloofsovertuigingen ontstaan zijn weten we niet;…: maar het is opvallend hoe een geloof dat in de vroege levensjaren voortdurend werd ingeprent, als het brein nog ontvankelijk is, welhaast de status van instinct verwerft; en de essentie van een instinct is dat het wordt gevolgd, zelfs tegen de ratio in.
CHARLES DARWIN, 1871

Al jong beginnen met drillen dus. Bij het hindoeisme is dat al vanaf de geboorte, heel effectief. Als mensen maar geloven dat het hun lot is tot een lage kaste te horen en daar alleen in een volgend leven uit kunnen komen door braaf te zijn werkt goed. India heeft laten zien dat je zo grote groepen mensen kunt uitbuiten en als voetveeg gebruiken zonder dat ze in opstand komen.

Maar ook de islam is erg succesvol in het onder de knoet houden van het gewone volk. Het ritme van bidden, moskeebezoek en vasten wordt er ingeramd en de vele ge- en verboden lijken met sterke sociale controle relatief goed te worden nageleefd. Zelfs die verstoorde nachtrust wordt geaccepteerd.

Wat je als heerser natuurlijk niet wil is dat mensen teveel wilde dingen doen, of dat ze zelf gaan nadenken over de koran of de bijbel. Over dat laatste kan Luther meepraten. Sex, drugs en alcohol kun je dus maar beter in bedwang houden. De straffen op drugsgebruik zijn zeer streng in Indonesië, we werden er in het vliegtuig nog eens speciaal voor gewaarschuwd. En als het lukt om aantrekkelijke vrouwen te verstoppen onder onaantrekkelijke kleding heb je de verleiding al een stuk onder controle. Daarnaast lukt het de islam ook nog om mensen op grote schaal van de alcohol af te houden. Ook dat is handig voor niet-democratische regimes want zoals het spreekwoord zegt: ‘kinderen en dronken mensen spreken de waarheid’.

De wijn is hier schreeuwend duur, maar gelukkig vallen de lokale Bintang biertjes wel mee, zeker ook qua smaak. En een beetje ‘afkicken’ met al die heerlijke spotgoedkope verse vruchtensappen hier is ook geen straf!

20140628-213431-77671168.jpg

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: