Vlaanderen-Nederland: gelijk spel

20141018_131556

Vlaanderen – met karakteristieke lintbebouwing

Na mijn alweer ruim 13 jaar in Vlaanderen wonen heb ik nog steeds mijn dilemma’s, ingegeven door de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. De Vlaming verstaat de kunst zichzelf niet zo serieus te nemen, het leven met een knipoog. Dat contrasteert aangenaam met de prototypisch serieuze gedreven Nederlander die zonder veel poespas (of levensvreugde) overtuigd op zijn doel af gaat. Als dat ook nog gepaard gaat met Westerse arrogantie begrip je dat de ‘Ollander’ in Vlaanderen niet zo’n bijster goed imago heeft. Maar als je iets meer gecompliceerds moet regelen is die Nederlandse organisatiedrift wel weer prettig, je kunt ervan uitgaan dat het gebeurt. In Vlaanderen ben je vaker afhankelijk van improvisatie, waar zij dan weer goed in zijn.

De Nederlandse discussie-cultuur mis ik soms wel. En pas toen ik al enige tijd in Vlaanderen woonde realiseerde ik me hoe Nederlands dat discussiëren is. Tegelijkertijd is de Vlaamse acceptatie dat je niet overal een mening over hoeft te hebben weer aangenaam. Dat voelt als minder dwang en meer respect voor eigenwaarde.

In sommige situaties is de Nederlandse ‘recht-door-zee’ mentaliteit dan weer een voordeel wanneer er teveel rond de pot gedraaid wordt. Tegelijkertijd is het probleem van de Nederlanders dat ze ‘recht-door-zee’ ALTIJD een goede eigenschap vinden. In sommige culturen is dat echter ronduit beledigend en werkt averechts. In internationale bijeenkomsten heb ik dat al vaker mis zien gaan, wel goed bedoeld maar argeloos en hopeloos de mist in. Dat gaat de Vlamingen met hun groter respect voor andermans eigenwaarde dan weer beter af en maakt ze ook succesvoller in het lobbyen. Zie eens wat België aan Europese instituten heeft binnen gehaald. Nederland heeft het Internationaal gerechtshof en haalt daarmee wereldberuchte internationale misdadigers binnen.

Tekenend is dan weer dat zowel Nederland als België belangrijke CEOs bij internationale grote bedrijven heeft. De Nederlanders scoren daarbij wellicht door hun organisatietalent, terwijl de Vlamingen het vooral van hun inlevingsvermogen moeten hebben.., geen robuuste wetenschap maar meer ‘borreltafel-filosofie’ waar misschien wel wat in zit..

Het ruimtelijk beleid is ook zo’n dilemma. Open ruimte is er nog weinig in Vlaanderen, maar daar staat tegenover dat relatief veel Vlamingen vrij en ruim kunnen wonen in een landelijke omgeving. Gemiddeld veel ruimer dan de Nederlanders, maar die hebben daarentegen het ‘groene hart’ weer mooi en open weten te houden.

De uniformiteit in de bouw in Nederland is ook zoiets. Inderdaad, je voorkomt de lelijke uitwassen die je soms in Vlaanderen ziet als iemand, op vakantie geïnspireerd door een mooie Zuid-Europese zuilengalerij, dat ook in het Vlaamse land neerpoot. En daarbij vergeet dat de omgeving, en vooral ook het klimaat(!), er bij moet passen. Dat is dan de grootschalige variant van mijn vergissing ooit om pastis mee naar huis te nemen, die dan ineens lang zo lekker niet meer is als op dat terrasje in de Provence.

Anderzijds vind je in Vlaanderen ook juweeltjes van huizen met vondsten die alleen mogelijk zijn doordat de menselijke creativiteit zijn vrije loop heeft. In Nederland ziet de ‘welstandscommissie’ als de KGB (‘kent geen begrip’) toe op de uniformiteit en mag je soms zelfs geen dakraam in je eigen dak zetten.

Mijn ultieme horror-voorbeeld van de machtswellust van de welstands(alleen die naam al!) commissie was van een collega die door een gerenommeerde architect het dak enigszins wilde veranderen om een ‘wolfskap’ te creëren. De KGB (‘krijgt geen berouw’) commissie besliste doodleuk dat dit niet paste in het boerendorp Elden, waar nota bene zelfs nog boerderijen staan met een wolfskap. Dit diepere inzicht van de KGB (‘kom gerust bijbetalen’) was onwrikbaar ondanks verschillende pogingen, andere architect etc. Leve de Vlaamse bouw-vrijheid!

De kustlijn in België is ook nog zo’n dilemma. Vanaf zee is de Nederlandse kust met zijn Zeeuwse duinen en natuurlijke aanblik zoveel mooier dan de Vlaamse blokkendozen. Maar in België hebben velen dan weer het begeerde ‘appartementje met uitzicht op zee’, terwijl dat in Nederland voorbehouden is aan een kleine groep geluksvogels.

‘Elk voordeel hep zijn nadeel’ zei een bekend Nederlands filosoof ooit, en daar zit wel wat in.

Zie ook Vlaanderen op Climategate.nl en hier op SenNet

 

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: