Alleen gekke Hollanders willen overal fietsen

Equisheim
De bazin van ons Elzasser Hotelletje in Rouffach schrikt als ik het vraag: ‘ kunnen wij een fiets huren?’. Nee, nee die zijn nog euh in de winterstalling, nog niet klaar! De banden en zo. ‘O maar dan pomp ik die zelf wel even op’? Nee, nee, euh misschien moeten er ook wel nieuwe banden op en zo.. We zijn duidelijk de eersten dit jaar die, op deze lentedag – 21 Maart, om fietsen vragen. Ze heeft er duidelijk geen zin in. Ik probeer nog: ‘mais hier-soir je l’avais demandé déja, en toen was het goed? Er waren 6 fietsen en ik hoefde niet te reserveren?

Maar het helpt niet. Misschien is er dan in Rouffach een andere verhuurder? Internet geeft de naam van een fietsenzaak in het centrum, maar daar aangekomen blijkt de winkel al een jaar leeg te staan. In tegenstelling tot de madam in ‘t hotel is de eigenaar van de zaak tegenover de lege fietsenzaak wel behulpzaam. ‘Bij het kasteel hebben ze fietsen voor hun gasten, maar of ze die ook aan anderen verhuren weet ik niet’. Maar je kunt het altijd vragen, ‘on risque rien’ zegt hij met een brede glimlach.

20150320_174459

20150321_151542

20150321_150515

Bij kasteel Isenbourg staan een aantal fietsen in de stalling. Dit kasteel was ooit van Koning Hendrik V, een nazaat van de Merovingen dynastie van Franse koningen. Het kasteel maakte ook geschiedenis doordat het al in 1106 voorwerp was van een van de allereerste feministische acties. Boze feministen bestormden het kasteel omdat vrouwenverslinder Hendrik een jonge vrouw uit het dorp had laten ontvoeren. Hij kon met zijn Merovingers niet van de vrouwen afblijven en dat pikten de vrouwen niet meer. Met hun mannen [ ] bestormden ze het kasteel en Hendrik was op de loop gegaan, dus ik kon gerust naar binnen om naar de fietsen te vragen.

20150321_141648 20150321_141427 20150321_122450 20150321_120107

Voor ik naar binnen loop bedenk ik dat ik niet moet beginnen met uitleggen dat we hier niet logeren, dan riskeer ik een snelle ‘nee’. Eerst gewoon vragen of we een fiets kunnen lenen. Dat werkt, de vriendelijke bediende zegt ‘bien sur’ en loopt al mee naar buiten. Al lopend vraag ik hoe we het moeten regelen, wanneer betaal ik? Het is gratis voor gasten zegt hij. ‘Maar ik ben geen gast’ moet ik nu wel zeggen. Hij ziet nu het probleem maar inmiddels is het lastiger om nee te zeggen. Er is een ‘point of no return’ gepasseerd. ‘Ik wil wel betalen’, zeg ik nog om mijn goede wil te tonen.

Gewurztraminer met Munster kas, heerlijke combi

Gewurztraminer met Munster kaas, heerlijke combi

Maar hij twijfelt serieus en gaat het ‘even overleggen’. Even later komt de baas ook en we hebben geluk. Hij is supervriendelijk en wil alleen dat we iets ondertekenen dat we het Hotel niet aansprakelijk kunnen stellen bij een ongeluk. We krijgen de fietsen zelfs gratis mee, het is vermoedelijk ook te lastig voor ‘het systeem’ voor gratis gastenfietsen. Hoe de betaling te boeken, hoeveel te vragen, etc.

De eigenaar geeft nog tips over de route naar Colmar en beveelt Equisheim aan, een prachtig plaatsje dat we anders zeker gemist zouden hebben. Hij loopt ook nog mee om de banden op te pompen, moet daar echt 5 bar in? Allez, vooruit dan maar, vous êtes specialist..
20150321_120215 20150321_142117  restaurant bohrer20150320_171452 20150321_111323

Dwars door de wijngaarden fietsend laten we het kasteel achter ons. Van een flinke afstand zien we de toren van Chateau d’ Isenbourg met het ooievaarsnest erop nog. Dat hoort er hier in de Elzas duidelijk bij, ook Equisheim heeft zijn ooievaarspaartje op het hoogste punt van het dorp. Gisteravond hoorden we al van ver het geklapper van hun snavels toen ze elkaar het hof maakten. Torenhoog  en voor iedereen zichtbaar beklimmen ze elkaar. Ze schamen zich nergens voor, in tegendeel. Het snavel geklapper trekt ieders aandacht, een voorbeeld functie. kikkerdril

ooievaars

21 Maart en lang leve de lente, mijn favoriete jaargetijde. De winter is weer doorstaan en je krijgt extra zin in het leven. Geen wonder dat ook de beesten zich niet onbetuigd laten.

In onze vijver gingen onze padden al van bil gezien de forse klonten dril. En hier doen echtpaar ooievaar het met elkaar. En verdomd, ook de eenden krijgen alweer zin, zelfs de lelijke:

20150321_114026

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: