Canada houdt van hout

IMG_8864

Canada –impressies (1)

3500 km Canada gezien. Van laag naar hoog, van de kust naar het binnenland en naar Vancouver Island, een prachtig land. En overal dennenbomen. Er valt niet aan te ontkomen, al zou je het willen. Maar waarom zou je dat willen? De Canadezen wilden het niet, ze hebben op veel manieren gebruik gemaakt van hun hout. De klassieke Canadees is een lumber-jacker met zijn authentieke rood-zwart geblokte houthakkersjack, je ziet ze nog steeds.

En hout zie je dus ook veel. Op loggers, enorme Amerikaanse vrachtwagens die reuzevrachten hout transporteren. Maar ook in hutten, hutjes en heuse huizen zit hout, veel hout. Zelfs in hele grote gebouwen. Er is kunst-met-hout en hout als firewood-brandhout  op nagenoeg elke camping. Het kampvuur maken moet in de Canadese genen zitten, het is een primaire levensbehoefte lijkt het wel. Overdag en ’s avonds wordt er gestookt  en sommige campgrounds zien tegen etenstijd echt blauw van de rook.

IMG_8934 20150612_125148

De kampvuur noodzaak houdt niet altijd steek
Ik kan het eerlijk gezegd maar moeilijk vatten. In supermarkten wordt hier plastic aangeprezen ‘zonder BPA’, een stofje waarmee het harde plastic van drinkbekers is gemaakt en waarvan er hooguit enkele molekulen uitlekken. Maar kampvuren worden overal aangelegd en volkomen vrijwillig vertoefd men in de dampen met PAKs, dioxines en andere natuurlijke gifmengsels. De innovatie heeft alle reuze-campers en –caravans waar men hier mee rijdt schone makkelijke kookplaten gebracht en ovens en zelfs magnetrons. Maar zo’n dampend giftig stinkend kampvuur schijnt erbij te horen. Ook zonder dat er op gekookt wordt stookt men. Op het strand bij Tofino bij het bewonderen van de magische zonsondergang zit ook een groepje Canadezen te kijken. Het was een warme dag, de avond is nog aangenaam. Sommige kinderen spelen zelfs nog in ’t water. Ze koken niet en toch stoken zij een vuurtje!? Ik zei het, een basis levensbehoefte.

IMG_9166

20150613_111956

Bomen als thermometer
Die houtbouw daarentegen snap ik heel goed. De Douglas sparren hier zijn majestueus en kaarsrecht. Ze lijken ontworpen om planken en balken te leveren voor de bouw. Die vondst was onontkoombaar, daar zou iedereen opgekomen zijn. Douglas-sparren zijn dan ook wereldberoemd en niet alleen voor de bouw, ook van het klimaatonderzoek. Deze reuzen worden onmetelijk oud en hun groeiringen zijn daardoor historische thermometers die veel verder teruggaan dan onze moderne apparatuur. Een zeldzaam exemplaar op Vancouver Island in de Cathedral Grove heeft een omvang van 9 meter en is met 75 meter hoger dan de toren van Pisa. Deze reus is dan ook al 800 jaar oud. Om met de Canadese uitleg te spreken: toen Columbus in 1492 het Amerikaans continent ontdekte was deze reus al bijna 300 jaar oud!

20150611_093634 20150622_120941

De Douglas spar heeft dus een rol als lange-termijn thermometer in het klimaatonderzoek. Douglas sparren speelden ook in het bekende en beruchte hockey-stick curve onderzoek die door onderzoeker Michael Mann werd gefraudeerd om de bekende hockeystick grafiek op te leveren. Deze ongemakkelijke waarheid gebruikte Al Gore in zijn film ‘inconvenient truth’ (maar hij bedoelde een andere!). Professor Salomon Kroonenberg legde deze echte ‘ongemakkelijke waarheid’ bloot in zijn prachtige geologie boek de Menselijke Maat: ‘deze global warming is niet man-made maar Mann-made’.

Maar de Canadezen doen in elk geval hun best om de aarde toch een beetje op te warmen met al die kampvuren. Ze verbranden het niet alleen, ze transporteren het ook van hot naar her. Als je die loggers volgeladen met reuzenstammen ziet rijden vind je dat automatisch een logisch gezicht, in zo’n houtland. Maar toen ik ruim 100 km achter zo’n logge logger had gereden kwam er toch een vraag in me op die tot nu toe onbeantwoord is gebleven. Want er is hier OVERAL HOUT, dus waarom TRANSPORTEREN ze het dan nog?

20150622_115740

Overal hout..

20150611_094055

Veel hout..

20150613_120230

Mooi hout..

20150610_155919

Men houdt van hout..

Advertenties

Tags: , ,

One response to “Canada houdt van hout”

  1. Myriam says :

    Prachtig land toch..;

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: