Canada: into the wild

bergen ++

Canada-impressies (2)

Na 3 weken toeren door West Canada met ons huis achterop, ofwel onze ‘aarvie’ (RV: Recreational Vehicle) ben ik enorm onder de indruk van Canada. En van de Canadezen die terecht heel trots zijn op hun land. De natuur is overweldigend mooi en wild en sneeuw dan zien we nog maar een fractie van de 0,00x% procent natuur die opengesteld is voor het publiek. De uitgestrektheid van de natuur in Canada is letterlijk onvoorstelbaar als de Nederlandse of Belgische natuur op postzegelformaat je referentiekader is. De opengestelde terreinen zijn zeer goed beheerd en toegankelijk gemaakt. In de buurt van grote parken vind je steevast een tourist-info bureau, een geweldige overheidsservice. RV dolfZeer deskundige medewerkers geven je op maat gesneden informatie en documentatie en brengen het met een enthousiasme alsof ze het voor de eerste keer vertellen. De trots op hun omgeving straalt ervan af.marmot

Het net van provinciale en nationale parken is in beheer van de overheid, anders dan in Nederland waar het versnipperd is over vele semi-private en overheidsinstanties die qua beleid niet gecoördineerd zijn. Bij ons kan elke instelling zijn eigen beleid voeren en bij de semi-private instellingen staat het eigen overleven (=subsidie verwerven) vaak boven het beheersbelang. In Canada zijn dat overheidstaken, provinciaal en nationaal. En er is bij burgers merkbaar een sterke nationale trots en verantwoordelijkheidsgevoel voor ‘hun’ omgeving.

watervalDat stimuleert ook de deskundigheid. Veel ‘gewone’ burgers hebben verbazend veel kennis over de natuur in hun naaste omgeving. Toen ik met iemand stond te praten en in mijn ooghoeken na dagen vergeefs speuren in de verte eindelijk een roofvogel meende te zien zei ik spontaan ‘look, a raptor’. Ze draaide zich om, keek naar de stip in de verte en zei onmiddellijk ‘that’s probably a Turkish vulture(=gier), you see them a lot around here’. Dat klinkt toch anders dan ‘Ja, er zijn hier veel vogels’.elk rv

De toegankelijke natuurgebieden zijn niet alleen overweldigend mooi, maar ook overweldigend groot voor Nederlandse begrippen. En dan te bedenken dat het opengestelde gebied maar een minieme fractie is van het land. Daarbuiten is het zo mogelijk nog meer ‘into the wild’. De parken zijn goed onderhouden, bij de ingang zijn bijna altijd beer-bestendige prullebakken en WC’s en er is goede informatie. elk dolfNiet alleen over de trails; je weet van tevoren precies hoe lang het is, of het moeilijk begaanbaar is, wat je kunt zien en er is ook veel elk moeder jongeducatieve informatie. Hoe het landschap ontstaan is, de geologische veranderingen, de belangrijke soorten.

Canada en de trotse Canadezen hebben er alles aan gedaan om hun natuur goed toegankelijk te maken, het is aan ons bezoekers om het aangebodene met volle teugen in te nemen, te proeven en te waarderen. Ik had daar geen enkele moeite mee.

bern boom

meer emerald

meer sneeuw

columbia

Canada2

bergen

beer

Advertenties

Tags: , , , , ,

One response to “Canada: into the wild”

  1. Myriam says :

    OMG mooi!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: