Icefield Parkway: door het hart van de Canadese Rockies

louise

De reusachtige kaart van de Rocky Mountains in het Tourist Information Centre in Banff is al mooi om te zien. De 3-dimensionale indruk van de vele bergen maken in één oogopslag duidelijk hoe belangrijk de Icefield Parkway is voor de ontsluiting van dit woeste gebied. De nationale parken van Banff en Jasper omvatten vele bergen en bergpieken, maar om de een of andere reden, toevallig of misschien geologisch verklaarbaar, is er een lange lijn van zo’n 230 km die van zuidoost naar noordwest loopt en al die bergketens min of meer in tweeën deelt.icefield parkway

columbia Je ziet het direct: dat ‘dal’ tussen die bergketens moet altijd al een belangrijke natuurlijke ontsluitingsroute van dit verder woeste gebied geweest zijn. ‘Dal’ tussen aanhalingstekens omdat het weliswaar lager is dan de ernaast gelegen hoge bergketens (met als hoogste Mount Columbia, 3745m), maar zelf ook op een flinke hoogte ligt. Banff ligt op bijna 1500 meter en Jasper op 1000! 20150616_110551

Aan weerszijden van deze Icefield Parkway is de natuur onherbergzaam en vijandig met steile kliffen, open stukken met ijzige gletsjerwinden, dicht ondoordringbaar dennenbos, wreed woeste wildwater rivieren, om van het ongedierte en het wild nog maar niet te spreken. Je ziet het voor je, de vroegere pelsjagers die hier een ‘makkelijke’ route vonden om hun handelswaar naar de bewoonde wereld te transporteren. Het is geen toeval dat de Hudson Bay Company, de belangrijkste huidenverhandelaar toentertijd, verschillende handelsposten aan de Icefield Parkway inrichtte. waterval3

Columbia Icefield
Eén daarvan is vlakbij de driesprong tussen de Saskatchewan, de Athabasca en de Columbia gletsjer. Deze drie gletsjers wateren af naar respectievelijk de Atlantische Oceaan, de Arctische Zee en de Pacific. Bij de driesprong is nu het Columbia Icefield Center, een zeer populaire toeristenattractie. Hier kun je Daniel Boone mutsen (met beverstaart!) kopen, een stripheld beverjager uit mijn jeugd. Bussen rijden hier af en aan en droppen er voor Canada, en zeker voor de Rockies, ongewoon grote groepen toeristen. Geen plek om lang te blijven, maar het biedt toegang tot een uitzicht van dichtbij op de Athabasca gletsjer.

Johnston Canyon Falls
Van Banff naar Jasper in noordwestelijke richting reizend kom je vele prachtige plekken tegen, ‘must-sees’ bij de vleet. Langs de weg tussen Banff en Lake Louise zagen we beren vredig grazen in de berm vlak naast de weg. Ze leken vooral de bloemetjes lekker te vinden en trokken zich niets aan van de groeiende kudde campers die hen bespiedde. 20150614_142431Johnston Canyon met zijn lower en higher falls zijn de korte hike zeker waard. De lower Falls storten zich met ongelofelijke kracht in een afgesloten kom waar je dankzij een tegenovergelegen tunneltje van dichtbij het watergeweld kunt zien en voelen. De higher Falls liggen 130m hoger en bevochtigen continu een levende rotswand van Travertine kalksteen.

Levende Travertine rotswand

Levende Travertine rotswand

Dit zijn minuscule algen met kalkhuisjes. Het Colosseum en aquaducten in Rome zijn van hetzelfde soort kalksteen gebouwd.

Lake Louise en Mirror Lake trail

bergen ++En Lake Louise met vlakbij Lake Morraine mag je zeker ook niet missen. Lake Morraine is bekend van het vroegere 20 dollar biljet (’20 dollar view’) en is makkelijk bereikbaar. Ook Lake Louise is makkelijk bereikbaar maar er is tevens een startpunt voor een serieuze klimtocht met onderweg vele beloningen. Het slingerende pad brengt je hoger en hoger richting Mirror Lake op 3.4 km. en bij elke nieuwe slinger kun je tussen de bomen door wel even het meer zien dat met elke slinger kleiner en schilderachtiger wordt.

Mirror Lake

Mirror Lake

Na Mirror Lake kun je verder omhoog naar Lake Agnes op 2200 meter waar een theehuis staat voor de welverdiende beloning. De beperkte keuze accepteer je onmiddellijk omdat je je realiseert dat alles hier, net als jezelf, te voet wordt aan- en afgevoerd!

Bovendien is het uitzicht op de imposante bergen, de vele gletsjers en Lake Louise in de diepte fabelachtig mooi. Wij gaan dan nog even 1 km verder door naar ‘Little Beehive’ op 2300m met alweer een adembenemend uitzicht. Onderweg terug horen we een groep mensen gillen en schreeuwen, de geijkte methode om beren af te schrikken. Het lijkt nep in de vredige natuur waarin wij afdalen, maar ter hoogte van Mirror Lake komt er iemand juist naar boven die vraagt of wij beren hebben gezien. Hij meldt dat er berenalarm is tussen Mirror en Agnes Lake, dat gillen was dus echt.

St Agnes theehuis

St Agnes theehuis

Van Lake Louise naar Jasper zijn er weer vele mooie stops, zoals Peyto Lake waar je heel beeldend kunt zien hoe de rivier een ravijn heeft uitgeslepen, zelden is de geologie zo aanschouwelijk. Een mooie stop is de rustige campground bij Rampart Creek waar we een mooi plekje aan het water vinden.

Intermezzo- dagboek 16 Juni 2015
We gaan verder richting Jasper met de nodige tussenstops. De eerste is bij de Bridal veil falls, een waterval die je vanaf de weg kunt bekijken. Daarna de Park Ridge trail stop. Volgens onze reisgids gaat deze meestal pas open als de sneeuw weg is, rond half Juli. Maar we hebben geluk, de trail is al open en we besluiten de trail van 2.5 km te doen. Er wordt 1 1/2 uur voor de enkele route opgegeven omdat het stevig klimmen is. Bovendien kom je boven de boomgrens en over de bergrug is er een ijzige wind vanaf de gletsjer. Maar het uitzicht op de Columbia gletsjer is ‘magnificent’. We kleden ons goed aan en nemen water mee.

Op sommige plaatsen is de sneeuw nog maar half van het pad. Geleidelijk wordt de boomgroei minder dicht en op een gegeven moment houdt die helemaal op. We zien hier en daar ‘alpenweide-achtige’ bloemen en als we op de rand van de berg zijn zien we grote sneeuwvlaktes. Voor het uitzicht op de gletsjer moeten we verder tot we over de bergrug kunnen kijken, het is inderdaad magnificent. We kijken bovenop de gletsjer die in de diepte overgaat in een meer en daarna een riviertje met een brede morraine vlakte. Een vriendelijke Schot uit Edinburgh en zijn vrouw zijn er ook en we maken wederzijds foto’s. Zij zijn ook van vóór het selfie-tijdperk en zo hebben we een plezierig gesprek. We zien er big horn sheep die vrij dicht langs ons passeren, alsof ze op de foto willen.

20150616_114001

Voordat we in Jasper zijn bezoeken we nog twee watervallen, de Sunwapta en de Athabasca Falls. Deze laatste heeft 7 uitkijkplatforms rondom de zeer brede watervallen en ook hier is het natuurgeweld weer indrukwekkend. De rotsen slijten hier enkele millimeters per jaar, zo leren we van de educatieve borden.waterval1 30 km verder ligt Jasper dat volgens onze reisgids ‘te mijden’ is. Maar ons bevalt het rustige provinciestadje wel na enkele dagen in de wildernis. Heerlijke cappuccino in een sousterrain-café dat tevens wasserette is, een groot grasveld in het centrum waar de plaatselijke yoga-club buiten hun oefeningen doet en in de Calypso eten we op de eerste verdieping een fantastische tenderloin met een superbonbon als toetje. Blij dat we onze reisgids niet volgden.

20150616_113955 20150616_113742

20150616_145002 20150613_182643

20150618_201516 20150614_160700

20150614_151047 marmot

Advertenties

Tags: , , , , ,

One response to “Icefield Parkway: door het hart van de Canadese Rockies”

  1. Myriam says :

    Subliem land!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: