Canadese discipline

20150622_120708

Overal is het schoon en alles lijkt heel keurig geregeld in Canada. Maar dat vereist wel discipline. Al op de eerste campground waar we stoppen ga ik meteen wat sprokkelhout verzamelen voor onze fire-place. Maar als de kampwachter even later langs komt om af te rekenen ziet hij dat direct. ‘Rule number one’ is dat we geen dood hout mogen verplaatsen, want ‘that’s hèbitèèt’ zegt hij met luide belerende stem en geheven vinger. Natuur dus, dat dode hout en dat moet blijven liggen.20150609_202555

Canada is zeer zuinig op zijn natuur, en hanteert heel strikte regels. Dat heeft ongetwijfeld te maken met respect en trots van de Canadezen voor hun natuur, en terecht. En de natuur helpt zelf ook een handje. Die ‘natuurlijke motivator’ om campgrounds superschoon te houden zijn…  beren. 20150611_092134

Op onze tocht door de Rockies zien we enkele van deze wollige knuffelbeesten tussen Banff en Lake Louise gemoedeliijk in de berm grazen. De bloemetjes leken ze het lekkerst te vinden. Voor 85% zijn beren herbivoor. Die andere 15% van het dieet zal wel zalm zijn denk ik, maar misschien zit daar ook voor een tiende procentje af en toe een mens-burger bij. Het blijft dus toch oppassen met deze vriendelijk ogende teddy’s.

20150614_142508Beren komen in de Rockies in Juni pas net uit hun winterslaap. Ze hebben dus maar een kort seizoen om hun vetreserve weer aan te vullen. Hun levensdoel is daarom vooral eten, en eten en.. ze zijn dan ook niet kieskeurig. Ze eten van alles, dus ook etens-afval. En beren die eenmaal gewend raken aan afval blijven terugkomen, lekker makkelijk..

De discipline om geen afval weg te gooien wordt er in gedrild door allerlei borden en pamfletten, maar je wordt er ook in geholpen. Overal zie je beer-bestendige zware metalen vuilnisbakken. De klep daarvan zit altijd dicht en kan alleen met een mensenhand geopend worden. 20150614_131128En het werkt, ook mentaal. Normaal is mijn appelkroes altijd ‘voor de vogeltjes’, maar in ‘bear country’ blijk ik bij die routinehandeling ineens weer na te denken. Die gooi je hier niet meer weg, ook niet in het bos. Dankzij de voorlichting realiseer je je dat dat beren kan leren dat langs trails af en toe wat te halen valt. En dat wil je als wandelaar liever niet!

Wie niet horen wil moet voelen
Zo ook de pechvogel waarvan ons de huid getoond wordt bij Lake Morraine. Die beer had de smaak van straatzwerven te pakken en werd verschillende keren bij afvalbakken in en rondom Banff gesignaleerd.

IMG_8906

MacDonalds: berelekker!

Op een gegeven moment ook achter de MacDonalds die zich middenin het stadje bevindt. In vergelijking met de niet-kieskeurige bulldozer stijl van de meeste soortgenoten moet dit een beer met smaak geweest zijn. Een culinaire beer dus en misschien wilde hij bij de Mac wel broodjes gaan smeren. Maar dat feestje ging niet door vanwege het Canadese respect voor regels. Zijn neiging McDonald te bezoeken werd te gevaarlijk en men begon aan een intensief afleer-programma, ja echt! De beer bang maken als hij bij afvalbakken rondschuimde en zo.

Maar deze culinaire beer bleek ook hardleers en dan is de Canadese discipline onverbiddelijk en hij moest het loodje leggen. De ranger die dit verhaal vertelde verontschuldigde zich voortdurend, daar had Daniel Boone niet zo moeilijk over gedaan. Een beer meer of minder, en dan nog een die eigenlijk al meer cultuur dan natuur is geworden, toch? Een beer die bij de MacDonalds komt eten, is dat nog natuur? En een verse berenbiefstuk is tenslotte ook nooit weg, had Boone vast gedacht.

20150612_100626Culture of fear
Maar de tijden zijn veranderd, de Canadezen als Anglo-Saksen zijn erg security minded. Professor Frank Furedi, auteur van ‘The Culture of Fear’ vertelde me eens over zijn verhuizing van de VS naar Kent in Engeland en hoe hij op zoek ging naar een school voor zijn kinderen. De school-directeuren deden hun best hun school aan te prijzen door… gedetailleerd uit te leggen hoe veilig het wel niet op hun school was. Op zijn vraag ‘Ja, maar wat leren ze met de science lessen’ kwam een onbeholpen antwoord.20150620_085650

Ook hier in Canada tref je overal waarschuwingen aan, van het bekende bordje ‘attention- slippery floor’ in Hotels waar net gedweild is tot een bord met uitleg bij een waterval waar in 2001 een 24-jarige uitgleed en uiteraard alleen nog maar zijn levenloze lichaam geborgen kon worden in dit geweld en ijskoude water. Bij de Athabasca gletsjer staat zo’n bord van een 14-jarige die ondanks de waarschuwingen toch op de gletsjer was geklommen en in een spleet gezakt. Tegen dat men hem er uit gehaald had was hij al lang onderkoeld en overleden. In zo’n ijsspleet hou je het maar heel even vol. Terecht trouwens dat dit wat, zeg maar, ‘stevig’ uitgelegd wordt want het oogt helemaal niet gevaarlijk en er passeren bij de Athabasca gletsjer bij het Icefield Center dagelijks tientallen bussen met volkomen onwetende toeristen. Zo zagen wij een dame die in de gure gletsjer wind met haar teenslippertjes over de steenpaden op de morraine moest worden terug-geholpen..20150625_202812

In de VS is de focus op veiligheid natuurlijk nog sterker vanwege het risico op rechtszaken. Onze camper was van Amerikaanse makelij en overal zaten dan ook waarschuwings-stickers. Rond de kookhoek, boven alle vuldoppen aan de buitenkant en soms zelfs aan de binnenkant van een kastje. Ik miste enkel nog de sticker ‘ongeschikt om uw kat te drogen’ op onze magnetron.

20150612_100841 fornuis

20150612_100641 20150619_185312

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: