Volendam – Lotje Wine&Dine

20160130_163216.jpgDe locatie van Lotje is een lot uit de loterij. Bovenop de dijk heb je een prachtig uitzicht over haven en IJsselmeer. Gelukkig hadden we gereserveerd want deze zaterdag in Januari is het volgeboekt. Maar wij hebben een raamtafeltje, mazzel! Bij Lotje kun je lekkere dingen eten en ga je ruimschoots verzadigd weg, maar voor de liefhebbers van harmonie en culinaire verfijning stelt Lotje wat teleur.

Wij lieten ons in drie gangen verrassen door de chef en kozen ook voor verrassing met het ‘wijnarrangement’. Opvallend was dat de gebruikelijke vraag naar eventuele allergie of ‘veto-gerechten’ niet gesteld werd,  vergeten of zelfvertrouwen? Bij het voorgerecht werd een chardonnay voorgesteld, of beter gezegd een ‘sjardo neij’. Het bleek de eerste van een serie huiswijnen van Torres, niet helemaal wat je zou verwachten bij een ‘arrangement’. Je vraagt je af wat de keuze zal zijn bij een nieuw menu, een andere volgorde?20160130_201018.jpg
Het voorgerecht is een plank met diverse koude vis- en vleesgerechten en een kleine warme verrassing: een lekker gebakken kwarteleitje op toast. De rijk gevulde plank heeft een aantal heel lekkere gerechten, waaronder zalm, garnalenkroketten, rosbief en runder-carpaccio. Individueel zijn het allemaal goed bereide, lekkere gerechtjes die al behoorlijk vullen. Maar samenhang kunnen we niet ontdekken en er wordt bijvoorbeeld ook geen aangeraden eet-volgorde bij vermeld, is daarover nagedacht?
20160130_205308
Erg veel persoonlijke aandacht van het personeel krijgen we niet. De lege glazen blijven lang staan terwijl na het voorgerecht direct het brood wordt meegenomen. Als we al een tijdje droog staan komt er toch een tweede wijn, dit keer een Sauvignon Blanc van Torres. Deze heeft een goede neus met daarin passievrucht, lekker fris en smaakvol. Er komt met de wijn geen uitleg over het gerecht, dus we nemen maar aan dat het vis wordt. Dat klopt, want ook het hoofdgerecht is weer een plank met flinke porties vis- en vleesgerechten. Dit keer helemaal zonder uitleg dus we beginnen maar met de vis. Zalm en een witvis, allebei van goede kwaliteit en goed klaargemaakt.
Tegen dat we de vis op hebben en aan het vlees willen beginnen wordt net op tijd een rode wijn gebracht, ook van Torres uiteraard. Het vlees houden we op een runder- en een hertenbiefstukje, allebei weer goed en smakelijk bereid. De bijgeleverde frieten zijn lekker en alles is ruimschoots genoeg.
20160130_214052
Ook het dessert blijkt een plank met een rijke verzameling toetjes. En evenals bij het voor- en hoofdgerecht kunnen we er geen samenhang in ontdekken, geen harmonie. Net als in de muziek zijn de individuele noten weliswaar belangrijk, maar er ontstaat pas een symfonie van smaak bij een juiste harmonie tussen de onderdelen. De Torres dessertwijn die er bij geschenken wordt is wel een heerlijke toevoeging.
Het verrassingsmenu van Lotje is eigenlijk geen verrassing maar een ruime selectie van de menukaart. Een mini-buffet op je tafel. Het effect is ook net als bij een buffet: iets van alles is altijd teveel en combineert niet.  Lotjes keukenmeester(es) kookt prima maar om te verrassen zal er gecomponeerd moeten worden met de smaken, niet louter gecombineerd.
Volendam buiten het toeristenseizoen: een bezoekje meer dan waard:
Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: