Terug aan de kust

20170725_213417.jpg

Woensdagmorgen 26-07 verlaten we de houtrib in Lelystad en komen op een staartje van de Zuidwester van dinsdag nog zeilend tot voorbij Urk. Halverwege de Noordoostpolder ongeveer, volop in ‘windmolenland’ zeg maar. In navolging van Duitsland  lukt het Nederland ook al aardig zijn landschap grootschalig te verpesten met nutteloze monsterturbines. De dure toekomstige schande staat er nu nog trots bij.

20170726_122621

20170726_122902

En dan is de wind ineens helemaal op. Heel even staat onze windmeter zelfs op nul, nog niet eerder vertoond! We motoren de rest naar Den Oever, ook al om niet helemaal overgeleverd te worden aan de IJsselmeervliegjes invasie die hier –op zoet- ongenadig toeslaat bij windstiltes. Op dobbersnelheid is je boot en alles in mum van tijd zwart gespikkeld en kriebelt het overal. Oke, het is dan misschien zielig om een ééndagsvlieg te zijn, maar waarom juist vandáág?

20170726_174722

Na de sluis in Den Oever zitten we weer op zout. De 10 mijl op het woeste wijdse wad naar Oudeschild op Texel is genieten. Zowel van het wad als van het zeilen want de wind ‘doet het weer’. Alweer uitschieters tot 27 knopen op de meter (Bf 5-6 geloof ik). Met nog een staartje stroom mee speren we met een gemiddelde van 7 knopen naar ‘de overkant’. Daar treffen we een supergrote haven, volledig gemoderniseerd met een Wadden bezoekerscentrum annex havenkantoor.

20170727_103522

20170727_180332

Sinds ons laatste bezoek van zo’n 20 jaar geleden is er het een en ander veranderd. Ik herinner me het oude havenkantoor/clubgebouw met de weersvoorspellende steen getuigend van oude schipperswijsheid: als de steen nat is regent het, als hij heen en weer beweegt waait het, enz. Nu geeft een megascherm de windguru-pro voorspelling in uren voor de komende paar dagen en buiten staat op een groot electronisch bord de actuele windsnelheid en richting continu geprojecteerd.

20170728_104105

Veel rood de komende dagen, verwaaid op Texel, who cares?

We zijn op een waddeneiland en ons reisdoel is bereikt. De wind en weersomstandigheden hebben bepaald dat het Texel werd. Vandaag gaan we onze vouwfietsen –in ware motorboot stijl- eens uitproberen en koersen richting Den Burg. Hier zijn de straatjes nog authentiek maar de toeristenwinkels hebben zich vermenigvuldigd. Favoriete slachtoffers van al deze ‘tourist-traps’ zijn vooral de Duitsers.

Het lijkt wel of we weer bezet zijn door onze buurlanders, Duits lijkt op straat de voertaal. Verrassend genoeg vang ik in de drukke winkelstraat ook nog ‘n flard van een gesprek in onvervalst plat Amsterdams op. De vrouwelijke helft van het echtpaar worstelt duidelijk met het onder controle houden van haar koopdrift in het aanzicht van de vele uitgestalde verleidingen van dingen die ze niet nodig heeft. En kennelijk ook geen plaats meer voor.

“Nou, we zouden dat misschien nog wel in de gang kunnen zetten…”. “Maar ja, daar staat jouw vitrine-kast al”..

Het woord ‘jouw’ kreeg bij het uitspreken een subtiele, maar niet te missen nadruk. Klinkt als een klein maar hardnekkig familiedrama. Aan het eind van de winkelstraat vraagt de route om mijn aandacht. Nadat schoonzus Nelly al jaren geleden het nut van het fietsknooppunten system enthousiast promootte, ontdekken we dat nu in de praktijk. Het werkt geweldig. En wat een prachtige fietspaden, beter dan menig autoweg in België (sorry Belgen).

20170727_164014

De schapen wonen hier luxe..

Via de tweede touristische hotspot De Koog volgen we het knooppunten netwerk richting Den Hoorn. Het eilandgevoel maakt zich nu helemaal van mij meester. In een alweer ver verleden, toen ik jaarlijks op Terschelling met 30 biologie studenten in mijn kielzog mijn weg zocht in de eilandnatuur en die studenten probeerde de biologie als wetenschap bij te brengen, hebben een onuitwisbare indruk nagelaten. Een warm plekje voor het eilandgevoel komt hier, op een ander eiland, weer helemaal terug.

20170727_162733_001

Den Hoorn

Ook mijn biologenhart leeft weer op bij het zien van de sloten vol waterplanten. De natuur merkt dat kennelijk ook want even later zien we een kiekendief in zijn typische relaxed zwalkende stijl laag over ons heen patrouileren. Even verder boven het weiland stort hij zich naar beneden. Aan het gedrag te zien zal er een muisje of kikker minder zijn op Texel. Natuur in zijn pure vorm, niet harmonieus zoals de media ons graag doen geloven maar gewoon meedogenloos. De eeuwige natuurlijke wetmatgheid van eten of gegeten worden, alweer een familiedrama.

20170727_163432

Subsidiepanelen zijn op Texel plaatselijk heel populair

20170727_170803

Van het voormalig RIN Instituut is niet veel over, wel nog de studentenverblijven..

Even verderop komt er nog een toegift. Bijna bij het Horntje voeren er drie torenvalken een staaltje lucht acrobatiek uit boven mijn hoofd. Ik merk het doordat één van de drie continu luid krijst, dus ik stop even verder om te zien wat er gaande is. De lawaaiige aandachttrekker lijkt een jong te zijn, vermoedelijk zijn die andere twee zijn bezorgde ouders. Plots maakt hij een glijdende duikvlucht en komt in een ruime boog mijn richting uit, trekt wat omhoog en blijft even ‘bidden’ op zijn torenvalk’s alsof hij zich hangend in de lucht klaar maakt om zich op mij te storten.

20170727_164939

20170727_164943

Dan landt hij op de hoge struiken voor mij. Op een foto-positie zoals je zelden de kans krijgt. Krijs, krijs, Snap, snap, zoomen zoomen, snap snap. Zeker geen topfoto maar wel een top-belevenis zo’n show voor mij persoonlijk.

Op het wad beleef je wat.

20170727_173237_001

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

The Risk-Monger

Let's examine hard decisions!

TV Olen

U hoeft dit niet te lezen.

eunmask

WE REVEAL WHAT THE EU AND THE MEDIA TRY TO CONCEAL

JunkScience.com

All the junk that’s fit to debunk.

NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT

“We do not believe any group of men adequate enough or wise enough to operate without scrutiny or without criticism. We know that the only way to avoid error is to detect it, that the only way to detect it is to be free to inquire. We know that in secrecy error undetected will flourish and subvert”. - J Robert Oppenheimer.

straffe madammen

maakt vrouwen zichtbaar in de media, op congrespodia en in bedrijven

Climate of Sophistry

Climate science is sophistry...i.e., BS.

%d bloggers liken dit: